door: Anne Seghers en Vesta Kroese   datum: 05-10-2008

Tijdelijke Ondernemers Plaats (TOP)

De Tijdelijke Ondernemers Plaats wil de Transvaler uitdagen tot ondernemen in de tussentijd, met als mogelijkheid een plek te veroveren in de toekomstplannen van de wijk.

Dit plan wil het kleine, marginale ondernemerschap stimuleren. We willen daartoe de tussenruimte op een eenvoudige wijze nieuw leven inblazen met een sjiek, aantrekkelijk en herkenbaar uiterlijk. We willen de wijkbewoners een andere blik op hun leefomgeving geven, namelijk een die naar het nu kijkt. We willen een plek maken die van de mensen is, een plek die het rondhangen op straat activeert en serieus neemt. We willen het gescharrel in de wijk uitdagen.

 

De T van TOP staat voor de tijdelijkheid. Hierin zijn andere dingen mogelijk dan in een staat van permanentie. Minder regels, meer vrijheid, mogelijkheden en plaats voor experiment.

 

De O van de TOP staat voor ondernemen en ontmoeten. Mensen worden aangemoedigd om de vrijkomende plekken te gebruiken. Waardoor een nieuwe input in de wijk van onderuit kan ontstaan. En daarmee misschien wel meer veiligheid, interactie, betrokkenheid.

 

De P van de TOP staat voor plaats en plek. Door plaats te maken voor de wijkgebruikers kan een plek ontstaan met nieuwe betekenis. Door de openbare ruimte opnieuw in te richten, relaties te verbeteren tussen de leegstand, de straat en de wijk. Door een leefbare omgeving te creëren tijdens de leegstandsperiode.

 

De Tijdelijke Ondernemers Plaats verzamelt goede plannen van ondernemers uit de wijk en koppelt deze vanuit een samenwerkingstrilogie (investeerders, locale trekkers en creatievellingen) aan een plek in de leegstand. En andersom: de leegstand wordt onderzocht op mogelijke activiteiten en gekoppeld aan geschikte ondernemers. Zo komt er verspreid over de wijk een activiteitennetwerk dat zowel binnen- als buitenruimtes inneemt. Om het verblijf in de tussentijd een karakter te geven van status en trots vestigt de TOP zich in een mooi verzorgd, eenvoudig, herkenbaar ‘hoofdkantoor’. Dit centrale punt van de TOP omvat een pakket aan gezamenlijke benodigdheden, een aanmeldingspunt voor goede ideeën, een overzicht van vrijkomende ruimten, een netwerk van kennis op het gebied van kredieten, boekhouding ed.

 

Heb je een goed idee en het uithoudingsvermogen om deze te testen in de tussentijd, dan behoor je bij de TOP van Transvaal.