LABORATORIUM VOOR DE TUSSENTIJD

deelnemer deelnemers workshop 3

Krijn Christiaansen - ontwerper
Krijn Christiaansen studeerde Public Space aan de Design Academy Eindhoven.

Hij werkt in veel losse en twee vaste samenwerkingsverbanden aan projecten voor specifieke ruimtelijke omgevingen. Deze projecten beginnen altijd met een intensief veldonderzoek. Binnen dit onderzoek zijn alle stappen even belangrijk: de periode van rondlopen op de locatie, het contact met mensen, de inventarisatie van verhalen, foto’s, schetsen, het fysieke maken van een ontwerp, het contact met uitvoerders, soms heel lokaal, soms technisch vernieuwend, soms heel ambachtelijk. Vaak gevolgd door een registratie (video's, foto’s) van het gebruik van het ontwikkelde ‘object’ in zijn omgeving. In de filmpjes wordt het relatief beperkte belang van de objecten pas goed duidelijk: ze krijgen een rol die de rol van de makers, de omgeving, de muziek die er op dat ogenblik voortdurend gespeeld wordt niet overstijgt, het ontworpen object gaat op in zijn omgeving.

Aglaée Degros - stedenbouwkundige
Aglaée Degros is medeoprichter van het bureau Artgineering en de stichting A12NU.

Zij is verbonden als onderzoeker aan de TU Delft. Uitgaande van de nauwkeurige observatie van de bestaande territoriale realiteiten, werkt zij aan de sociale en culture productie van ruimte en de communicatie ervan, onder meer door middel van innovatieve participatieprocessen. In praktijk en theorie streeft zij naar het vernieuwen van het stedenbouwkundige instrumentarium voor hybride hedendaagse gebieden. www.artgineering.nl www.a12nu.nl

Paul de Graaf - architect/onderzoeker
Paul de Graaf is afgestudeerd aan de TU Delft, Faculteit Bouwkunde, Afdeling Architectuur, op de relatie tussen architectuur, landschap en ecologie.

De daaropvolgende jaren heeft hij deze interesse verder uitgediept in de praktijk bij Bureau B+B en diverse andere bureaus voor landschapsarchitectuur en stedenbouw. Hij heeft cursussen gevolgd in Engeland en de Verenigde Staten (onder meer in Ecological Design) en praktijkvoorbeelden bezocht en geanalyseerd door heel Europa en in de V.S.

 

Sinds 2003 heeft hij zijn eigen bureau voor ontwerp & onderzoek. www.pauldegraaf.eu

Dit bureau houdt zich bezig met theorie en praktijk van de integratie van duurzame principes en eco-technologie in de leefomgeving en is in verschillende samenwerkingsverbanden werkzaam in Nederland en Denemarken. Daarnaast is Paul als gastdocent en freelance onderzoeker verbonden aan de TU Delft en is hij mede-initiator van Eetbaar Rotterdam.

Renato Jeuken - architect
Renato Jeuken (1981) is in 2003 afgestudeerd aan de Pontificia Universidade Catolica de Campinas (Brazili

Tijdens zijn studie organiseerde hij verschillende workshops waarin architectuurstudenten samenwerkten met arme gemeenschappen. In 2004 werkte hij bij Atelier PRO in Den Haag en sinds 2005 werkt hij bij BEELDING als ontwerper aan verschillende soorten projecten, van stedenbouw plannen tot interieurontwerp. www.beelding.com

Erik de Jong - architect
Erik de Jong (1961) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en is afgestudeerd als architect aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

n 1997 richtte zijn eigen bureau op. De Jong heeft ervaring in binnen- en buitenland en werkt graag in verschillende coalities met beeldend kunstenaars, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en sociologen. Sinds 2004 vormt hij samen met dJGA het bureau BEELDING Architectuur & Stedenbouw bv. Het bureau heeft een breed opdrachtenpakket in woningbouw, stedelijke vernieuwing, scholenbouw en multifunctionele accommodaties. BEELDING heeft een sterk beeldend vermogen: concepten worden gecombineerd met een poëtische benadering van de opgave: deze werkwijze heeft ondermeer geresulteerd in het bouwen van het experimenteel kinderdienstencentrum te Horst. www.beelding.com

Maurice Specht
Maurice Specht studeerde politieke en sociale filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en Rotterdam.

Hij hield zich tijdens zijn studie bezig met de vraag hoe en in welke vormen zich eind jaren ’90 in korte tijd een veiligheidsdiscours kon ontwikkelen tot de dominante manier van denken over onze publieke ruimte. Op dit moment is hij als promovendus aan de Universiteit Leiden betrokken bij een vierjarig onderzoek naar (vernieuwende) praktijken van bewonersparticipatie in achterstandwijken. De nadruk ligt hierbij op de bestudering van door bewoners zelf geïnitieerde praktijken, waarbij gebruik gemaakt wordt van kwalitatieve onderzoeksmethodes zoals interviewen en participerende observatie.