door: Gert Anninga, Martijn Boelhouwers, Ana Dzokic, Anne Hemker, Erik Jutten, Iris de Kievith en Marc Nee   datum: 26-06-2008

Ambassade voor de Tussentijd

De niet conventionele context van de periode van herstructurering, ofwel de tussentijd, geeft mogelijkheden tot onconventionele (tijdelijke) interventies. Maar om initiatieven in goede aarde te laten vallen vergt onconventioneel beleid!

Wij, laboranten van de tussentijd, hebben het idee dat het veel gemakkelijker zou moeten zijn om de tussentijd te kunnen benutten. We hebben de ervaring dat op de tussentijd (het op verschillende momenten stilvallen van het transformatieproces) eigenlijk niet wordt geanticipeerd, maar dat deze wordt gezien als collateral damage - en daarom in haar bestaan wordt genegeerd. Het gevolg is dat niet alleen een heel potentieel aan beschikbare tussentijd verloren gaat, maar dat ook de kans voor bijzondere gebruiksvormen of slimme experimenten die alvast vooruitlopen op het latere gebruik simpelweg verloren gaan. Om deze periode juist als kans te kunnen benutten heeft de tussentijd een vertegenwoordiging nodig; een Ambassade. Of eigenlijk – een serie ambassadeurs. Zo'n ambassadeur van de tussentijd promoot en vertegenwoordigt 'zijn' land, ofwel zijn tijdelijke land.

 

Daarvoor kent de ambassadeur verschillende middelen:

  • Een kansenkaart: een tijdgebonden landkaart met daarop aangegeven de gebieden en gebouwen die tijdelijk te benutten zijn. (Dit is de fysieke kaart die hoort bij het oranje gebied in het ruimte-tijd-diagram)
  • Procedureel advies: aan gebruikers (bewoners en ondernemers) en betrokken ontwikkelende partijen (gemeente, corporaties, ontwikkelaars). Juridisch advies voor het gebruik, over procedures en regels die voor de tussentijd zouden kunnen gelden. De Ambassadeur wijst gebieden aan als ‘kansenzones’ met een passende regelgeving bij deze niet conventionele situatie. Bij tijdelijk gebruik horen vaak kortere en vereenvoudigde procedures. Daarvoor verschaft de ambassade visa: voor ontheffingen en vergunningen (voor verbouwingen, evenementen, bestemmingen en gebruik)
  • Lobby, de ambassadeur lobbyt vooral, voor de erkenning van zijn land, met onder meer een stevige campagne: MEER RUIMTE VOOR TUSSENTIJD!

Als laboranten hebben wij uit eerste hand ervaring met projecten die de kansen van de tussentijd benutten. Ervaring die niet alleen voor nieuwe projecten bruikbaar is, maar die ook de ambassadeurs een houvast kan geven om tussenruimte te creëren. Een ervaring die wij binnenkort zullen neerleggen in de GrondWet van de Tussentijd!