door: Hieke Pars   datum: 20-03-2008

PT. Kokky - Een videoportret

Hieke Pars maakte in juni 2007 een videoportret van PT. Kokky en toont de ondernemer en zijn onderneming in een persoonlijke benadering, van binnenuit en van dichtbij - hoorbaar en zichtbaar.

 

PT. Kokky heeft een Hindoestaanse winkel aan de Paul Krugerlaan in Den Haag. De Paul Krugerlaan is een bekende winkelstraat in de wijk Transvaal en staat bekend om haar Hindoestaans/Indiase ondernemers. Kokky is naast winkelier ook groothandelaar, hij importeert en gaat naar China om z’n producten te laten produceren. Daarnaast heeft hij een internetwinkel en geeft hij adviezen op gebied van religie, meditatie en opvoeding. Zijn dochter heeft een winkel naast hem en verderop heeft een broer een winkel. Hun ondernemerschap kent een sterk informeel karakter en is nauw verbonden met de cultuur van de Hindoestaanse bevolking in Transvaal.

 

Als ik langs de winkel van Kokky loop lijkt het één grote kleurrijke uitdragerij. Op de stoep staan pannen, plantjes en andere producten uitgestald en aan de gevel hangen allerlei producten. Uit de winkel klinkt muziek. Mensen uit de buurt en van daarbuiten lopen de hele dag in en uit. Kokky is een begrip in de buurt. Er wordt gekocht maar ook om advies gevraagd. Het is een levendige plek van ontmoeting en uitwisseling van ervaringen en kennis en de laatste nieuwtjes. De winkel past goed in het karakter van een volkswijk met een open straatcultuur.

 

PT. Kokky geeft in zijn winkel tevens geestelijke en spirituele adviezen. Problemen van huiselijk geweld en met de opvoeding van kinderen worden bij hem besproken. In de winkel van Kokky komen Hindoestanen, maar ook Turkse en Marokkaanse bewoners van Transvaal.

 

Ondernemerschap als dat van Kokky - waar economische, sociale, culturele en religieuze zaken door elkaar heenlopen, en met een locaal en globaal karakter - speelt een belangrijke rol in Transvaal. Het maakt wezenlijk onderdeel uit van de identiteit van de wijk en de ondernemers zorgen voor een continuïteit in een omgeving waar veel afgebroken wordt en verdwijnt. Een reparatiewerkplaats, een koffiehuis en een autogarage zijn andere voorbeelden die wat dat betreft karakteristiek zijn voor wijken in transformatie.

 

De transformatie biedt de mogelijkheid om de bestaande regelgeving op het gebied van (informeel) ondernemerschap en ruimtegebruik kritisch te onderzoeken en zo mogelijk aan te passen. Op een experimentele wijze kan de functie en betekenis van dit deels verborgen sociale, religieuze, culturele en economische kapitaal tijdens de transformatieperiode versterkt en verder ontwikkeld worden.

 

Aan het begin van de Paul Krugerlaan valt me een groot bord op. Ondernemers worden uitgenodigd om mee te doen aan een gesubsidieerd initiatief van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Doel is om het oorspronkelijke uniforme gevelbeeld te herstellen. Zal de winkel van Kokky in het nieuwe straatbeeld passen? Voldoet zijn onderneming aan het nieuwe profiel van succesvol en gewenst ondernemerschap in wijken zoals Transvaal?